Tuesday, February 8, 2011

Saarlase II ilmasõja sõnastik

Toimus neljas Vägavägevate välkturniir, mille võitis esmakordselt mänginud ajaloolane UV.


Tabel


Mina lootsin seekord, et lähen kohale, krõbistan küpsiseid (mida meie "esifüürer" suure suuga lubas ... selle jutumärkide vahel oleva nime sain ma ühe tundmatu saarlase käest, kes minu teada ei ole ajaloolane ja vist ei tea, mida füürer endast kujutas) ning mängima ei peagi. Minu ülisuureks pettumuseks pidi ikka mängima ja lõpuks selgus, et sain vist ainult ühe küpsise ... ning seekord punkte ka ei jagatud. Alustasin vist mingi 4-5 nulliga järjest.






Partii AKa-ga (Diagramm 1). Valged on just pannud mustad kergelt käigupuudusesse (kuningas saab käia küll, aga sidumine 6. real on ebameeldiv). Järgnevalt suutsid valged Kd3 asemel käia 1. Kb4?? Oa5+ ja teha pole midagi. Kes teisele auku kaevab, see ise peab selle kinni ajama...









Partii TM-ga (Diagramm 2). Valged alustavad õigesti 1. e6 Oxd4, 2. Lxh5+? kuid jätkavad valesti, õige oli 2. ... Lc7+, 2. Kh6 e7, 3. Ld1 Lf4+, 4. Kg7 Lf8+, 5. Kh7 Lf7+, 6. Kh6 Le6+ järgneva Ve1 ja e8 uue lipuga. 2. ... Kg7, 3. Lf7+ Kh6, 4. e7 Oxg1?? Mustadele viirastus midagi kummalist. Siin c1L paneb valged olukorda, kus tuleb anda igavest tuld. 5. e8L ähvardusega Lg6 matt või siis kusiganes mujalt paari käiguga.









Partii PN-ga (Diagramm 3). Mustad on käigul ja selgub, et lood ei olegi nii head, kui esmapilgul näib. Valgete põhiähvardus (mida ma loomulikult valgete malendite omanikuna partii ajal ei näinud) on f7+ ja kuna kuningas peab minema f8, siis järgneb gxh6. Partiis järgnes aga 1. ... b3??, 2. Vxa3? Kohe võidab loomulikult Lc7. 2. ... b1L+, 3. Kh2 Le4, 4. Lc7 Lxh4+, 5. Kg2 Lg4+? Pidi Lxg5, aga mustadele viirastus Vg3 peale, et Lxf6 ei kõlba Vxg7 tõttu. Tegelikult ei saa Vxg7 võtta, kuna mustad võtaksid tulega. Siiski järgneb Lxf6 peale hoopis Vf3-Vg3-Vf3 käikude kordusega. 6. Vg3 Le4+, 7. Vf3+? Pidi Kh2 ja kui nüüd Lh4+, siis Kg1. Valgetel oli siin aga umbes kuus sekundit aega ja partii lõppes käikude kordamisega 7. ... Lg4+, 8. Vg3 Le4+, 9. Vf3? viigiga.

Üldiselt tuleb seekordset turniiri iseloomustada sõnaga "ajapuudus", sest erinevalt varasemast avastasin sel korral ennast väga tihti viimaste sekundite pealt. Näiteks MMM-i vastu ületasin lihtsalt aja, ilma et oleks mõistnud üldse midagi käia ja seda igati normaalses seisus.



2 comments:

  1. Täpsustus: mitte "esi-", vaid "superfüürer".
    Füürer tähendab liidrit või juhti. Ja kui liider/juht juhtub olema tark, kaunis ja hea maletaja, siis omistatakse talle eesliide "super".

    ReplyDelete
  2. Minul ei olnud südant nimetada veel koguni "super"-tead-ise-kelleks.

    ReplyDelete