Friday, December 17, 2010

Talv on imeline

Talvel on vahva liikuda, kaks kilomeetrit läbib vabalt ühe tunni ja 45 minutiga. Jämedalt hinnates teeb see kilomeeter tunnis, eriti kui veel lisaks kuskil metsas lumehanges oravat jääda passima. Praegu on lumi veel madal (vähemalt Mulgimaal), eelmisel aastal pidin sama vahemaa läbimiseks kasutama kahte päeva, esimesel nendest jõudsin vaid 2/3 peale.







Panoraam 13 kaadrist, kasutatud 300 mm objektiivi. Puhast arvuti tööaega oli umbes tunni jagu, umbes nii palju võttis 2 GB mäluga aparaadil aega, et kõik need 13 pilti kokku keevitada. Sinna juurde lisagem veel fotosessiooni aeg, RAW-töötlus ja lisaks järeltöötlus panoraami kallal (päris töömahukas ettevõtmine). Hiirega pildil vajutades näete suuremat versiooni. Originaalfail on 26931x3879 pikslit suur. 

Maastike pildistamisega on sisemaal kehvad lood. Tavaliselt on midagi paremat teha kas mere või suure järve ääres. Meil ei ole lähedal merd ega järvi. Nii juhtubki, et näiteks suvel ei ole maastikku peaaegu üldse mõtet pidlistada, sest tõusude ja loojangute ajal jääb maa võrreldes taevaga liiga tumedaks või värvituks (seda ka igasugu filtreid kasutades). Kui ei ole käest võtta Lõuna-Eesti kupleid või rabajärve, siis on lood päris kehvad. Veekogudel on see eelis, et maapind (vesi) peegeldatakse samuti heledaks ja seega alumine osa ei jää ebameeldivalt tume. Hoopis teine lugu on talvel. Siis on mõtet ka sisemaal ringi uidata ja laiem nurk fotomasinale ette keerata. Pildil on Raudna jõgi (kasutatud  Sigma 10-20 @ 20 mm), kuhu ma paar aastat tagasi 2. jaanuaril rõõmsalt sisse hüppasin ... koos kaameraga. Väike ja kitsas, aga kohati võib vesi olla  1,5-2 meetrit (kohati vaid põlvini), kusjuures kaldad on  vee sees väga järsud.

Variant, mis töötab ka suvel, on kasutada väga suurt taevalaotust ja hästi vähe maapinda. Sel juhul peaks taevas olema väga huvitavates toonides või siis vähemalt agressiivsete pilvedega. Üks näide 50 mm objektiivist. Kes aga paremaid pilte näha tahab, sellele soovitaks näiteks Alari Kivisaare uut Islandi raamatut "Islandi lummuses ehk paranemise märke pole".

www.raamatukoi.ee

Väga hea oli ka Kivisaare eelmine raamat:  "Minu fotohaigus ja selle tagajärjed".



No comments:

Post a Comment